Oktober 2023
Twee wandtapijten teruggeplaatst in de Doelen Rotterdam.
De wandtapijten naar een ontwerp van Wil Fruytier (links) en Lex Horn (rechts) zijn door ICAT Textielrestauratie gereinigd, gerestaureerd en voorzien van een nieuwe voering en ophangsysteem.
Augustus 2023
Laatste wandtapijt Chris de Moor teruggehangen in Paviljoen Welgelegen.
Het laatste wandtapijt uit de kunstcollectie van het Provinciehuis Noord-Holland is teruggehangen in Paviljoen Welgelegen te Haarlem.
Het wandtapijt is onderdeel van een zesdelige wandtapijtenserie die begin vorige eeuw is ontworpen door Chris de Moor.
Door directe blootstelling aan daglicht was de voorkant van de wandtapijten erg verbleekt, waardoor de voorstellingen niet meer herkenbaar waren. De originele kleuren aan de achterkant waren nog wel intact.
De zes wandtapijten zijn de afgelopen tien jaar gerestaureerd bij ICAT Textielrestauratie.
De restauratie hield in dat de originele achterkant en voorkant zijn omgekeerd, waarbij de meeste aan- en afhechtingen zijn losgemaakt en opnieuw, vlak, geweven.
Na de restauratie is een spiegelbeeld van de voorstelling ontstaan, maar met behoud van het originele ontwerp en de oorspronkelijke kleuren.
De wandtapijten zijn daarnaast gereinigd, gevoerd en voorzien van een nieuw ophangsysteem.
Juni 2021
Trouwjapon koningin Wilhelmina.
De trouwjapon is voor het huwelijk van koningin Wilhelmina met prins Hendrik op 7 februari 1901 ontworpen en vervaardigd door het Parijse modehuis Nicaud.
De trouwjapon, is uitgevoerd in zilverlamé zijde en geborduurd met zilverdaad en glasparels; het borduurwerk werd uitgevoerd door de Kunstnaaldschool Amsterdam.
Voor de tentoonstelling ‘De Gouden Koets’ in het Amsterdam Museum van 18 juni 2021 t/m 27 februari 2022 werd de trouwjapon geconserveerd in ons atelier ICAT Textielrestauratie.
(meer foto's)September 2019:
Twee wandtapijten van de residentie van de Nederlandse ambassade in Parijs gereinigd, geconserveerd en teruggeplaatst.
(meer foto's)September 2018:
Conservering en behandeling van het wandtapijt "Achilles vertoornd op Agamemnon" naar een ontwerp van Peter Paul Rubens, uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen voor de tentoonstelling "Pure Rubens".
(meer foto's)December 2017:
Wandtapijt van de residentie van de Nederlandse ambassade in Parijs gereinigd, geconserveerd en teruggeplaatst.
(meer foto's)November 2016:
Vier beschilderde zijden wandlampen, begin 20e eeuw, uit de Japanse zaal in Pathé Tuschinski.
De wandlampen zijn door ICAT geconserveerd in de periode mei tot november 2016.
Zij hangen sinds maandag 14 november 2016 weer in de Japanse zaal.
April 2015:
Restauratie van het altaartapijt en de loper van het Hoogaltaar uit de St. Vituskerk in Hilversum afgerond.
Het grote altaartapijt (6,80 x 5,20 meter) uit 1912 van de Vituskerk is door Icat gereinigd, gerestaureerd en voorzien van een nieuwe voering. Op een aantal plekken is de franje vernieuwd. Het tapijt was voor de kerstdagen in 2014 weer terug in de kerk. (foto altaartapijt: St. Vituskerk)
(meer foto's)
Maart 2015:
Studenten en leraren van de Gerrit Rietveld Academie te gast bij ICAT
De afdeling TxT (Textiel) van de Gerrit Rieteld Academie uit Amsterdam leidt vormgevers op. Het vergaren van kennis over materialen en technieken is een van de onderdelen van de opleiding. Tijdens de opleiding bezoeken de studenten ook een aantal bedrijven die zich bezig houden met textiel. Op 25 maart waren de studenten en leraren te gast bij ICAT en werden rondgeleid door het atelier.(meer foto's)
Februari 2015:
Donateurs van de Textielcommissie.nl te gast bij ICAT
Op 19 februari waren er rond de 25 donateurs van de Textielcommissie.nl bij ons op bezoek in het kader van "Donateurs te gast". Na een uitgebreide rondleiding door het atelier en een lunch, vertrok het gezelschap naar Paviljoen Welgelegen te Haarlem om de door ICAT gerestaureerde wandtapijten van Chris de Moor te bekijken.(meer foto's)
Januari 2015:
Wandtapijt van Karel Appel door Icat gereinigd, gerestaureerd en voorzien van een nieuw ophangsysteem.
Tijdens de verhuizing van de gemeente Rotterdam naar het nieuwe, door Rem Koolhaas ontworpen gebouw aan de Maas, is het wandtapijt van Karel Appel bij ons in veilige opslag geweest. Tijdens de opslag is het door ons gereinigd, gerestaureerd en voorzien van een nieuw ophangsysteem, zodat het na de verhuizing weer op een mooie plek in dit imposante gebouw kan hangen.(meer foto's)
November 2014:
Lezing door Sadegh Memarian tijdens het Textielsymposium. (Lezing als pdf)
Op 13 november 2014 stond het symposium van de Textielcommissie.nl in het teken van Interieurtextiel in Nederland en België in de periode 1918-1940.In die tijd had de toegepaste kunst verschillende gezichten: van het expressionisme van de Amsterdamse School tot de geometrische vormentaal van het modernisme. (lees verder)
Mei 2014:
Artikel in de Telegraaf van zaterdag 24 mei.
In de bijlage van de zaterdagkrant staat een artikel over de restauratie van de lopers van Paleis het Loo.Geschreven door Bernice Breure. lees artikel (pdf opent in nieuw venster)
Augustus 2013:
Groot onderhoud aan de serie wandtapijten in de aula van de Universiteit van Utrecht afgerond.
De serie bestaat uit zeven wandtapijten die speciaal voor de Aula zijn ontworpen in de periode 1933 - 1941 door de Nederlandse kunstenaar Willem Anton van Konijnenburg (Den Haag 1836 - 1894).Zes wandtapijten verbeelden verschillende faculteiten van de Universiteit Utrecht, namelijk de Faculteit der Medicijnen, de Faculteit der Natuurwetenschappen, de Faculteit der Diergeneeskunde, de Faculteit der Letteren, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit der Theologie.
Het zevende en grootste wandtapijt heeft De Unie van Utrecht als thema.
De wandtapijten waren bij aanvang van de behandeling stoffig en vuil en het ophangsysteem voldeed niet meer. Ter behandeling zijn de wandtapijten ingepakt en ingevroren op ons atelier ICAT en aldaar werden de voeringen gedemonteerd en gereinigd. Vervolgens werden de wandtapijten mechanisch en nat gereinigd waarna de voeringen en een nieuw ophangsysteem werden aangebracht. meer info
Maart 2013:
De restauratie van de Wandtapijtenserie "Chris de Moor" in Paviljoen Welgelegen te Haarlem.
De wandtapijtenserie uit het begin van de twintigste eeuw, ontworpen door Chris de Moor, hangt in Paviljoen Welgelegen te Haarlem. De wandtapijten zijn na verloop van tijd door directe blootstelling aan daglicht erg verbleekt, waardoor de voorstellingen van de tapijten niet meer herkenbaar zijn. Echter, de originele kleuren van de wandtapijten zijn aan de achterkant intact gebleven.ICAT is momenteel bezig de wandtapijten één op één "om te keren". Hierdoor ontstaat een spiegelbeeld van de voorstellingen, maar met behoud van het originele ontwerp en de oorspronkelijke kleuren. Het eerste tapijt van de serie is gereed en hangt weer in het Paviljoen Welgelegen. Inmiddels zijn maatregelen genomen ter bescherming van de wandtapijten tegen beschadiging door licht. meer info
16 juni 2012:
ICAT neemt deel aan de eerste Nederlandse Erfgoedfair.
Op zaterdag 16 juni kunt u ICAT vinden op de eerste "Nederlandse Erfgoedfair" in Paleis het Loo.In de prachtige ambiance van Paleis Het Loo vindt de eerste Nederlandse erfgoedfair ‘Wonen in Historie’ plaats. Tijdens deze sfeervolle fair staat alles in het teken van het wonen in een historisch pand. Standhouders bieden u naast traditioneel vakmanschap de mooiste producten op het gebied van stoffering, meubelen, verlichting, kunst, antiek, oude bouwmaterialen en tuinornamenten. Advies van erfgoedspecialisten, bijzondere lezingen en unieke thematische rondleidingen maken deze dag compleet.
Klik hier voor de website van de Nederlandse Erfgoedfair.
Februari 2012:
Oplevering van het monumentale wandtapijt van de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Het monumentale wandtapijt van de Nieuwe Kerk in Middelburg, ontworpen door de tekenaar Janpeter Muilwijk.
Behandeling door ICAT: De twee losse delen zijn aan elkaar gezet. Er is een steunvoering aangebracht en klittenband om het geheel op een hijsbalkconstructie tegen de wand te bevestigen. meer info