icat-conservering-het-proces-01
lijmmethode met thermoplastische lijm
icat-conservering-het-proces-02
naaien met kromme naald
icat-conservering-het-proces-04
bewerken met stoom
icat-conservering-het-proces-05
inlijst klaar
Textiel is een bijzonder materiaal; het komt in een grote verscheidenheid voor. In eerste instantie zijn textielobjecten samengesteld uit verschillende meestal zeer kwetsbare grondstoffen, zoals wol, zijde, katoen, linnen, bont en synthetische vezels. Ten tweede zijn in de objecten verschillende technieken toegepast, zoals weven, borduren, knopen, vilten, appliqueren, naaien, bedrukken, verven enz. Bovendien is er een groot scala aan vorm (variërend van vlak textiel van één of meer lagen tot driedimensionaal textiel) en afmeting (van wand- en vloerkleden van tientallen vierkante meters tot een archeologisch fragment van enkele vierkante centimeters). Vaak zijn textielobjecten verwerkt in combinatie met andere materialen, zoals metaal in de vorm van zilver- en gouddraad, papier en karton als vul- of steunmateriaal en hout als steunmateriaal. Deze diversiteit in materiaal, techniek en vorm vraagt om diverse restauratietechnieken en vindingrijkheid van een textielrestaurator.

Textiel is een heel zwak materiaal. Het verteert altijd uit zichzelf. Maar door invloeden van buitenaf, zoals licht en vocht, vuil, vraat en slijtage wordt dit proces versneld. De schade komt voor in de vorm van verbruining en vervuiling, kale en sleetse plekken, gaten, gebroken draden, vouwen en vervorming, en de algemene verzwakte conditie van een textielobject. Het doel van restauratie/conservering is om dit proces te vertragen.

Na een eventuele reiniging wordt verteerd textiel plaatselijk of geheel ondersteund met materialen die afhankelijk zijn van het doel van de behandeling, zoals het verdelen van het gewicht, vastzetten van scheuren, camoufleren van gaten enz. Soms wordt textiel van bovenaf beschermd met nylon tule. Het ondersteunend materiaal wordt met naai- en lijmtechnieken vastgezet.

Naaitechnieken: Tijdens het restauratie- en conserveringsproces worden verschillende naaitechnieken en garens gebruikt.

Lijmtechnieken: Speciaal voor de restauratie en conservering zijn verschillende lijmen ontwikkeld die veilig gebruikt kunnen worden. Deze lijmen zijn veelal thermoplastisch en reversibel. Zij kunnen op een drager of als lijmvlies gebruikt worden.

Inlijst-klaar maken: Textielvoorwerpen die ingelijst zullen gaan worden, zoals merklappen en borduursels, vaandels of doopjurkjes worden op zuurvrij kartonnen platen gemonteerd. Deze platen worden bekleed met materialen die het meest geschikt voor het object zijn en door de eigenaren zelf zijn gekozen.
Stacks Image 5794
Stacks Image 5797
telefoon:
023 532 59 49
Lid van:

ICOM | RN | ARA