Er zijn drie methodes om textiel schoon te maken: droog of mechanisch reinigen, chemisch reinigen met oplosmiddelen of nat reinigen met water.
Het doel van mechanisch reinigen is het verwijderen van stof. Stof - vezeltjes, huidschilfertjes, roet, stuifmeel - zet zich voortdurend overal af. Stofdeeltjes zijn scherp en vaak zuur. Daardoor brengt stof zowel mechanische als chemische schade toe aan textiel. Bovendien is stoffig textiel aantrekkelijk voor insecten en schimmels. Mechanisch reinigen wordt met een regelbare stofzuiger en kwasten gedaan. Verschillende soorten reinigingsgummen en -poeders worden daar ook voor gebruikt.
Textiel wordt chemisch gereinigd als er sprake is van vettig vuil en niet in water oplosbare vlekken. Bij het verwijderen van oude lijmresten worden ook oplosmiddelen gebruikt, zoals ethanol, wasbenzine, aceton en andere. Het ICAT atelier beschikt over een speciale geventileerde wasruimte zodat zelfs grote objecten als met lijm geïmpregneerde wandtapijten behandeld kunnen worden.
Het doel van nat reinigen is het verwijderen van in water oplosbaar vuil en van de zure bruine afbraak producten van textieldegradatie. Daarbij wordt de pH-waarde van textiel verbeterd. Bovendien helpt water textielobjecten vlakker en wat soepeler te maken. Textielobjecten worden altijd vlak gereinigd in de wasbak of op een speciale wasvloer. Voor deze behandeling worden monsters van garen genomen om te controleren of deze wasecht zijn en de verfstoffen niet doorlopen in water.
Onderdruktafel: de onderdruktafel is geschikt voor verschillende doeleinden zoals het behandelen van fragiel textiel of textiel waarvan de kleuren uitlopen, het vlak drogen van kwetsbaar textiel en het opvoeren van de interne vochtigheid van het object. Op de tafel kan met water gewerkt worden en omdat de tafel voorzien is van een afzuigkap kan ook veilig met chemicaliën gewerkt worden.