Stacks Image 2560

Stacks Image 2562

November 2014:

INTERIEURTEXTIEL IN HET INTERBELLUMOp 13 november 2014 stond het symposium van de Textielcommissie.nl in het teken van Interieurtextiel in Nederland en België in de periode 1918-1940. In die tijd had de toegepaste kunst verschillende gezichten: van het expressionisme van de Amsterdamse School tot de geometrische vormentaal van het modernisme. Grenzen waren soms moeilijk te trekken en menig ontwerper werkte in verschillende stijlen.
Het veelzijdige onderwerp werd ingeleid door Mienke Simon Thomas, senior conservator bij Museum Boijmans Van Beuningen. Vervolgens kwam Ingeborg de Roode, conservator bij het Stedelijk Museum in Amsterdam, aan het woord over Amsterdamse Schooltextiel. Werner Adriaenssens, conservator bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel en hoogleraar aan de Vrije Universiteit aldaar, belichtte de textielontwerpen van architect Henry van de Velde. Sadegh Memarian, textielrestaurator bij ICAT Textielrestauratie in Cruquius (Noord-Holland), sprak over de conservering van een reeks wandtapijten naar ontwerp van Chris de Moor in Paviljoen Welgelegen in Haarlem, het provinciehuis van Noord-Holland. Een film over dit restauratieproces was tijdens de lunchpauze te zien.
Na de lunch hield
Caroline Boot, conservator Kunst & Vormgeving bij het TextielMuseum in Tilburg, een lezing over Bauhaustextiel in Nederland. Textielrestaurator Emmy de Groot vertelde daarna over haar onderzoek naar de stalenboeken van de firma Metz & Co. De dag werd afgesloten door textielontwerpster Christie van der Haak, die verantwoordelijk was voor de ‘reconstructie’ van het interieurtextiel van Theo Nieuwenhuis in het Scheepvaarthuis in Amsterdam.

Wilt u de lezing nog eens rustig nalezen, klik dan
hier om een pdf bestand te downloaden.

Terug naar de nieuwspagina

Stacks Image 5578
Stacks Image 5581
telefoon:
023 532 59 49
Lid van:

ICOM | RN | ARA